Από το Ναύπλιο στο Λος Άντζελες ένα καλοκαίρι δρόμος

Από το Ναύπλιο στο Λος Άντζελες ένα καλοκαίρι δρόμος

Το ζωγραφικό καλοκαίρι της Στέλλας Καπεζάνου στο «Just few drops of pink Coppertone»

Το καλοκαίρι και η ζωγραφική της Στέλλας Καπεζάνου παρουσιάζεται στην γκαλερί Φουγάρο στο Ναύπλιο

Μνήμες! Από τις παραλίες της Αρβανιτιάς στους λουόμενους του Λος Άντζελες, από τους πορτοκαλεώνες της Αργολίδας σε ένα αθηναϊκό Hondos Center, λίγο ροζ Coppertone, παρακαλώ, μερικές σταγόνες για τον δρόμο, το καλοκαίρι ξεκινάει. Σακίδια στον ώμο, μηχανάκια που ροβολάνε σε σκονισμένα και κακοτράχαλα  περάσματα που όμως μαθηματικώς οδηγούν σε μια ήσυχη και απολαυστική ακτή, επ, κοίτα να δεις που δεν την ξέραμε μόνο εμείς, βρήκαμε κι άλλους.

Cats in Bags

Γηραιές κυρίες με περισσευούμενα παχάκια και αλλοπρόσαλλα καπέλα για να μην τις κορακιάσει το νταλαούρι, ξεχειλωμένα μπικίνια, κοτσονάτοι συνοδοί, μπορεί όλοι αυτοί πενήντα χρόνια πριν να παρακολουθούσαν με δέος το ασπρόμαυρο «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» του Μπέργκμαν. Τώρα απλώς λιάζονται, τα καλοκαίρια εμπεριέχουν πάντα μέσα τους μια αντίστροφη μέτρηση: πόσο για να φύγουν, τόσο για να πάει απόγευμα κι ο ήλιος να δύσει μαλακώνοντας.

1995

Στο Just few drops of pink Coppertone, η Στέλλα Καπεζάνου εικονογραφεί ένα ζωγραφικό θέρος γεμάτο χιούμορ αλλά και πίκρα, κριτική διάθεση, ειρωνεία (όσο πατάει η τεμπέλα μας γάτα!), πιάνει το μομέντουμ της ζέστης, του αισθησιασμού, της νεότητας αλλά και του κάποτε με έναν απίθανο τρόπο. Μια ποπ αρτ άχρονη αλλά και την ίδια στιγμή χωροχρονικά προσδιορισμένη ζωγραφική: πέρα από εποχή, το καλοκαίρι είναι φρούτα και συναισθήματα, φοίνικες και ξερολιθιές, όνειρα, εξωτισμός και… Coppertone!

A bar at Faena

Το λες και άρωμα νοσταλγίας των παιδικών μας χρόνων, γιαγιάδες με μαντήλα στο κεφάλι, η Καπεζάνου διαθέτει αποθέματα τέτοιων εικόνων στο μυαλό της, όπως όλοι μας: Piz Buin, Nivea, υποθέτω βέβαια πως το ροζ Coppertone ήταν το δικό της πιο αγαπημένο αντηλιακό. Το κιτς, η παραίσθηση, η ελευθερία του σώματος καθώς το περιβάλλουν μόνο τα εντελώς απαραίτητα, ζωγραφισμένες σκέψεις, West Coast, αλλά και Τολό, είκοσι λεπτά δρόμος από το Ναύπλιο. Τη γενέτειρά της, πριν διακτινιστεί στον μεγάλο κόσμο.

Underneath the Orange Tree my Honey and me

Στην γκαλερί Φουγάρο η Καπεζάνου παρουσιάζει ένα καλοκαίρι σε κίνηση, οι πίνακές της διαθέτουν μια αρχιτεκτονική προσήλωση, αν όμως σπάσεις το κέλυφός τους, ξεκινάς να καταλαβαίνεις πως αυτό που μοιάζει αληθινό τις περισσότερες φορές δεν είναι. Στην Αργολίδα δεν έχει φοίνικες και στο Λος Άντζελες, πατρίδα των τέλεια σμιλεμένων σωμάτων, δεν θα βρεις γιαγιάδες με φακιόλια. Η μνήμη της Καπεζάνου προφανώς και λειτουργεί σαν μια αποθεματική δεξαμενή, μόνο που τεχνηέντως, όταν ανακαλεί τις καλοκαιρινές εικόνες από την πατριδογνωσία της ή τα ταξίδια της στα καλοκαιρινά μήκη και πλάτη της γης, εξεπίτηδες και επί τούτου τα συνθέτει. Τα μπλέκει, τα μπερδεύει, μεταχειρίζεται τα σύμβολα και τις εμπειρίες προκειμένου να φιλοτεχνήσει ένα καλοκαίρι γκλόμπαλ λόκαλ, λόκαλ γκλόμπαλ, αλήθεια και ψέματα, δύσκολα δίπολα. Just few drops of pink Coppertone, τελευταία κουβέντα: από τις υπέροχες σελίδες που φιλοτεχνούσε κάποτε ο μέγας Κάρσον για το Raygun, ως τον Μανέ, νά μια έκθεση εντελώς για εντελώς «εποχική», κι ας κανένας δεν μπορεί να ορίσει με ακρίβεια ποιος και πού είναι αυτό το καλοκαίρι, πέρα από την ίδια την Καπεζάνου.

Έως Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 στην γκαλερί Φουγάρο, στο Ναύπλιο (27520 47300, 210 8070523)

https://www.athensvoice.gr/culture/arts/563826_apo-nayplio-sto-los-antzeles-ena-kalokairi-dromos?fbclid=IwAR2T3JCsaQ-L3t3azydGHBw3LonEuzbxmZM5OejCEsyk3_2oFeGNPYwOh7o

by Stella Kapezanou

Stella Kapezanou was born in Athens. She studied painting in the Athens School of Fine Arts and won Honorary Scholarship by the Greek National Scholarships Foundation for being at first place in ASFA entrance. She continued her postgraduate studies in Chelsea College of Arts of London with a scholarship by Motoroil Hellas, where she won the Frank Bowling Scholarship. In London she has been awarded with the Clyde & Co Emerging Star Award, the Cass Art Prize 2018 and was a finalist for the Solo Show Award 2017, the Rise Art Prize 2018 and the ACS Studio Prize 2018. She works between Athens and London and her work has been showcased in Greece and abroad.